Citizen Band – CB


Desi foarte multi radioamatori si-au inceput activitatea in Citizen Band (CB) eu nu am fost printre acestia… Nu ca nu as fi vrut, dar am vrut sa ma axez mai mult pe activitatea de radioamator.

Citizen Band este o banda de frecventa libera, alocata in banda de 27 MHz (11 m), iar folosirea acesteia nu necesita o licenta de emisie. De aceea oricine poate intra pe unul din cele 40 de canale alocate, avand posibilitatea sa utilizeze orice mod de lucru. De obicei pentru comunicatiile vocale se emite in FM si mai rar AM.

This image has an empty alt attribute; its file name is cb-1.jpeg

Spre deosebire de transceiverele clasice de US, folosite de radioamatori si nu numai, unde o legatura poate avea loc in orice frecventa, in CB o legatura poate avea loc doar in unul din cele 40 de canale, care au frecvente fixe. De obicei unul vorbeste si ceilalti asculta ! Daca este propagare buna se pot face chiar DX-uri cu o putere mica si o antena (acordata) pusa pe o masina.

Subiectele de discutii pot fi multiple si neexistand un Regulament de comunicatii (ca in cazul radioamatorilor) acestea sunt de multe ori “foarte libere” in exprimare. De obicei statiile de CB sunt folosite in trafic, fie de soferii amatori, fie de cei profesionisti de pe tiruri, in special pentru anunturi de controale auto, radare etc. Cu toate acestea discutiile pot fi si de ordin tehnic, mai ales ca multi radioamatori folosesc in continuare, in paralel si acest serviciu.

Acest serviciu radio a fost permis pentru prima data in SUA in anul 1945 pentru a da posibilitatea cetatenilor sa foloseasca o banda radio pentru comunicari personale.

Prin anii ’60 acest serviciu s-a extins si in zona firmelor in care angajatii erau dispersati pe suprafete mari de lucru.

La noi acest serviciu a fost folosit intens, dupa 1990, mai ales cand au inceput sa patrunda si statii profesionale, aduse de afara. In acest moment oferta in acest domeniu este extrem de bogata, de la statii mobile, la statii portabile. Cu o suma relativ mica, pana in 100 Euro se poate achizitiona din magazin o statie CB cu performante bune, uneori primind ca bonus si o antena de masina.

Si aici antena reprezinta elementul hotarator in perfomanta unei legaturi. Dupa cum se stie, o antena buna, acordata si degajata, poate face minuni, putandu-se realiza si aici DX-uri, exact ca in serviciul de radioamator.

Puterea maxima admisa pentru statiile de pe masina este de 4W, in caz contrar aceste statii devin ilegale.

Acest articol este doar pentru informare si nu are pretentia sa epuizeze acest subiect…

Mai jos am postat niste clipuri interesante aflate pe youtube cu privire la acest subiect !
Comments are closed.