Fotografii vechi

Am avut destul de multe, dar din cauza unei neglijente unele s-au pierdut iremediabil…

In 1986, ca radioamator receptor… Faceam receptii pe 80m la un receptor sincrodina !

Dupa trei transceicvere “home made” a venit primul transceiver industrial ! Vestitul MF-090, cumparat de la regretatul nea Lulu (YO3LX -SK). Asta se intampla prin 1999 !

Aici ma “mandream”, prin 1999-2000, cu cateva QSL-uri  !

Prin anul 2.000, dupa vanzarea lui MF-090, am cumparat de la Costica -YO3CCB un TS-430 S, un salt urias de la MF-090 !

Apoi a urmat un TS-450 SAT, cu care am inceput sa lucrez mai serios (si constant) in concursuri, mai ales de CW… 

Prin 2005 cu un IC-746 SAT…In spate se vede un etaj final de putere pe lampi, de 400W. L-am facut cand mi-au picat in mana niste lampi, desi nu sunt adeptul unui QRO atunci cand spatiul restrans de bloc nu iti permite mai mult de o antena verticala. Dupa scurt timp l-am dat unui Club din nordul tarii… Nici nu mai stiu cui !!! De asta nu mai apare in urmatoarele imagini.

In 2007 imi cumparasem un IC-707 si incepusem sa fac schimbari prin “shack” !

Dupa scurt timp, pe la sfarsitul anului 2007, mi-am facut cadou un TS-870 SAT, o bijuterie !!!

In 2010 a urmat un IC-737

In 2012, folosam un TS-930 S(AT), cu aceeasi pasiune !!!

ts930

Dupa o pauza de cca 1 an, am intrat din nou in jocul asta, al zecelea transceiver, cu o configuratie bazata pe Yaesu FT-857. Am avut pana acum numai Icom si Kenwood. Am avut pentru 2 zile acum vreo 10 ani un FT-890, dar pe care l-am inapoiat proprietarului fiindca nu avea filtrul CW si nu mi-am putut face o idee despre el…

De asta am vrut sa “incerc” si brandul asta !!! Bineinteles ca prima achizitie (dupa transceiver + MFJ-929) a fost un filtru CW cu banda de trecere de 500 Hz si apoi m-am ocupat de adaptarile pentru CAT si lucrul cu programul de concurs N1MM.

Acum pot spune ca nu mai lipseste nimic important.

Statie YO9FYP

Si ca sa nu zic ca nu am nimic analogic, mi-am facut acel FT-metru, care functioneaza de nota 10 si aici ma refer la precizie. Nu este mare inginerie, singurul reglaj este sa-l fixezi la cap de scala cu un semnal de test pe care il livreaza transceiverul… Stau si ma gandesc… cum s-au gandit astia la toate ! Scala am adaptat-o pentru cadranul instrumentului (9 x 7 cm – sa vada toata lumea !). Se gaseste pe internet si tot ce ai de facut este sa o adaptezi la dimensiunile cadranului pe care doresti sa-l folosesti. Ca suport am folosit un cub dintr-un plexiglas mai gros (era cutie pentru un ceas de mana) cu latura de 10 cm. Cine are FT-857/897 si vrea sa-si faca asa ceva gaseste pe Internet absolut totul. Nu merita sa achizitionati unul original, care nu isi justifica pretul oarecum mare pentru un instrument frumos ambalat. Sigur ca cine doreste poate cumpara, ca are de unde !  Am vazut ca LDG Electronics face asa ceva, dar pretul este pe masura – cca 70 Euro (cu cheltuielile de expeditie). Pe mine m-a costat 39 de lei, un aparat de masura (AVO-metru simplu) de la care am luat instrumentul si maximum 1,5 ore de munca, dar merita, in primul rand pentru satisfactia unui lucru facut de tine care functioneaza ca unul industrial ! Diferenta fata de cel industrial este carcasa si iluminarea cadranului, care este insa mult mai mic in comparatie cu ceea ce am facut eu !

FT-metru

Si cum zicea un prieten… Pe asta cat il mai tii si ce iti iei dupa asta ? 

L-am tinut cam un an !!!

Si dupa o mica pauza, am luat un Kenwood TS-570DG. Este un transceiver “cu de toate”, cu tot ce are nevoie un radioamator.

Dupa aceea am revenit la Kenwood TS-930S cu o receptie de exceptie, pe care il tin ca “rezerva” sau imi mai controlez modulatia in el.

La momentul acesta transceiverul de baza este Kenwood TS-570DG

Nu stiu ce va urma si cat va sta acest transceiver la mine, dar cred ca principalul lucru este sa ai ceva pe masa cu care sa mai poti face o legatura radio, indiferent de modul de lucru.

5 Responses to “Fotografii vechi”

 1. Dan

  Frumos, felicitari si succes in continuare !

  YO9CWY Dan

 2. admin

  Multumesc pentru gandurile bune !
  73 !
  Alex

 3. Adi

  Cum pare TS-930 in CW comparativ cu rig-urile precedente? (746/737/870..)

  Numai bine!

  Adi
  YO2LIW
  YQ0ANT

 4. admin

  Eu ma inteleg foarte bine cu el… Lucreaza foarte bine in CW si se preteaza foarte bine in concursuri, dar si in traficul normal. Desi este un transceiver de generatie mai veche, cred ca poate face cu succes fata pretentiilor actuale. Acel filtru CW pe audio, dar si doua filtre CW sunt un plus de calitate in telegrafie. Eu i-am atasat si modulul “PIEXX TS-930” care se poate vedea aici http://www.piexx.com/ts930/ts930manual.pdf prin inlocuirea unitatii logice initiale. Astfel se poate comunica cu calculatorul exact ca transceiverele de generatie noua.

 5. Adi

  Multam frumos de info! Sper sa am ocazia sa butonez unul.
  73! Adi


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.