FT8

Ca multi altii si eu am fost atins de acest microb numit FT8 !

Este un mod de lucru digital aparut de putin timp… Nu are sens sa detaliez fiindca subiectul a fost si probabil va mai fi discutat mult timp. Un articol in limba romana poate fi citit pe radioamator.ro AICI !

Este bine sa vedeti inainte si cateva clipu-uri pe youtube pentru a va face o impresie despre acest sistem. O selectie de clipuri o puteti accesa AICI !

Pentru inceput, va trebui sa descarcati de aici programul WSJT-X, care suporta mai multe protocoale printre care si acest FT8. Dupa instalare va trebui sa sincronizati ceasul computerului, asa cum este descris in acest PDF, unde veti gasi si alte setari utile.

Interfata cu transceiverul se face pe audio si atunci cand este posibil si CAT.

Iesirea audio din transceiver se va duce la intrarea de microfon a calculatorului si iesirea audio (jack-ul de casti) de la calculator se va lega la intrarea de microfon a transceiverului. Majoritatea transceiverelor au intrari separate pentru semnalele audio pentru lucru in moduri digitale, asa ca in cazul in care acestea exista le veti folosi pe acestea !

Se vor folosi cabluri ecranate (audio) si de asemenea este recomandat sa se foloseasca si niste ferite pe ele pentru a elimina eventuala radiofrecventa care ar putea fi captata pe acele cabluri. Este recomandat sa se foloseasca niste transformatoare 1:1, pentru separatia galvanica intre calculator si transceiver. Daca nu vreti sa va mai obositi si cu un circuit pentru actionarea PTT-ului, puteti sa folositi VOX-ul care va trece automat transceiverul pe emisie atunci cand va detecta un semnal audio pe intrarea de microfon.

Principalul avantaj al acestui mod de lucru digital este ca in conditiile actuale de propagare, cand nu se aude mare lucru prin benzile de unde scurte, veti fi surprinsi in mod placut cand veti auzi semnalele de FT8 si care vor fi decodate cu succes de calculator, putand realiza legaturi intercontinentale fara a folosi puteri de emisie ridicate.

Odata realizate legaturile, in cazul in care vreti mai mult decat a fi logate si confirmate prin eQsl.cc sau LoTW, va puteti gandi la diplome !

Pentru inceput trebuie sa deveniti membru in FT8 DIGITAL MODE CLUB. Inscrierea este simpla si gratuita !

Atentie ! Trebuie sa dati o adresa de e-mail valida, deoarece pe acea adresa veti primi diplomele.

Pe site-ul lor veti vedea si o pagina cu diplomele pe care le puteti obtine, acestea fiind in continua crestere. Au chiar si o pagina de Facebook ! Tot pe Facebook exista si pagina RADIOAMATORI YO unde se discuta, pe langa alte subiecte specifice si despre modul de lucru FT8.

In partea de jos a paginii cu diplomele veti vedea si modalitatea de a aplica pentru acestea. Pentru inceput va trebui sa descarcati o aplicatie Ultimate AAC care verifica legaturile si automat va afiseaza o statistica a legaturilor si pentru ce diploma puteti aplica. Nu va trebui sa va inregistrati ! In site, in dreapta sus, veti gasi un buton pe care va trebui sa dati click pentru a descarca aplicatia. Veti avea de ales pentru ce sistem de operare doriti programul (Windows – MacOs – Linux).

Dupa instalare, alegeti FT8 DMC si apoi aveti posibilitatea sa incarcati fie fisierul adif cu legaturile FT8, fie sa indicati calea catre baza de date cu QSO, pentru o gama larga de programe de logare. Dupa ce aplicatia citeste legaturile FT8 se verifica in ce masura sunt indeplinite conditiile pentru diferite diplome. In cazul in care ati indeplinit conditiile pentru vreo diploma va trebui sa va duceti pe diploma respectiva si sa dati click pe butonul de aplicare pentru diploma. In scurt timp veti primi un mesaj pe e-mail in care va anunta ca au luat act ca ati aplicat pentru diploma si dupa verificare veti primi un e-mail cu un link de unde puteti descarca diploma/diplomele in format pdf sau jpg.

Intr-un timp scurt am realizat peste 100 de legaturi in diferite benzi si am obtinut doua diplome !

Procedura realizarii QSO-ului este automata, gestionata de aplicatia¬†WSJT-X, schimbandu-se doar controale si eventual un 73… Pentru controale nu se foloseste sistemul clasic RST, acestea fiind acordate de aplicatie in functie de taria semnalului in comparatie cu celelalte.

Pe undeva depinde de sansa, propagare si mai putin de “ureche” sau putere, dar si aici trebuie putina indemanare ! Chiar daca este o procedura controlata de calculator, implicatia umana fiind destul de redusa, este un mod de lucru recunoscut si o modalitate de a-ti petrece timpul liber intr-un mod util si placut !

Mai jos voi posta diplomele, in momentul in care acestea vor sosi !

Vo doresc mult succes si mai ales multe satisfactii !!!

Comments are closed.