QSL-urile mele

Aici sunt scanate numai QSL-urile tiparite (196 entitati DXCC). Au fost alese cele reprezentative pentru fiecare entitate (tara), fiindca la ora actuala, fara sa exagerez, ca multi alti radioamatori am mii de astfel de QSL din toate colturile lumii, stiute si nestiute.

Pentru cine nu stie, un QSL confirma din punct de vedere legal o legatura dintre doi operatori, indiferent de amplasamentul acestora. Acesta imbraca fie forma tiparita, personalizata, de marimea aproximativa a unei carti postale, fie sub forma electronica. QSL-urile contin datele de identificare ale operatorilor, data, ora, modul de lucru, frecventa de lucru in care s-a realizat legatura prin radio. Optional pot fi si alte informatii referitoare la echipament, antena si puterea folosita.

De circa 20 de ani s-a introdus sistemul electronic de confirmare, mult mai rapid si mai sigur. La acest moment sunt doua mari servere care administreaza forma electronica a QSL-ului, eQSL si LoTW, recunoscute pe plan international si care prin algoritmul acestora se elimina orice frauda. Principalul lucru este ca sunt gratuite, administrarea acestora fiind sprijinita doar prin donatii, avand in vedere administrarea unei baze de date imense. La acest moment eQSL are in baza de date 997 milioane de legaturi iar LoTW are 710 milioane de legaturi. Nu trebuie uitat ca in lume sunt peste 3 milioane de radioamatori si chiar daca nu toti folosesc acest sistem electronic, cine il foloseste are mii de legaturi introduse. De exemplu eu la acest moment am introduse pe LoTW 26 mii de legaturi  (QSO). Acestea se incarca pe site aproape automat cu o interventie minima din partea operatorului, direct din LOG (log-ul este o aplicatie pe calculator care inregistreaza toate datele unei legaturi).

Pentru a nu se naste confuzii, legaturile nu se realizeaza pe Internet, ca pe site-urile de socializare !!! Ar fi si absurd ! Legatura se realizeaza prin radio, in fonie, telegrafie sau moduri de lucru digitale… Bineinteles ca exista o evidenta stricta a legaturilor, de altfel obligatorie prin Regulamentul de radiocomunicatii pentru serviciul de amator din Romania si a regulamentelor internationale in vigoare, mai ales ca nu face nimeni ce vrea fiind o activitate strict reglementata de guvernul fiecarei tari, licenta de radioamator obtinandu-se in urma unui examen destul de serios !

In prezent am confirmate 231 tari (entitati radio).  O entitate radio, numita generic “tara” poate fi, pe langa ceea ce stim noi, in sensul geografic-administrativ si o insula nelocuita sau greu accesibila. Acestea sunt confirmate atat in modul clasic (QSL tiparit) cat si electornic !

QSL-urile sunt postate in ordinea alfabetica DXCC si acolo unde a fost cazul au fost scanate fata/verso. Bineinteles ca vorbim doar despre QSL-urile tiparite pe hartie/carton.

Daca vreti sa vedeti imaginea marita, pentru a vedea anumite detalii, dati click pe ea !!! Intrucat sunt foarte multe imagini, in functie de conexiunea Dvs la Internet, acestea se pot incarca mai greu.


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.